04.11.2022

Un Porsche 911 special își începe călătoria de explorare - News

Intra in lumea Porsche, descopera modelele noastre, ultimele stiri si evenimente.
Program
Centrul Porsche Bucuresti
  • Luni - Vineri
  • 9:00 - 18:00
  • Sambata
  • 10:00 - 14:00
  • Duminica
  • inchis
Porsche Service Bucuresti
  • Luni - Vineri
  • 8:30 - 17:30
  • Sambata
  • inchis
  • Duminica
  • inchis
Porsche Service Timisoara
  • Luni - Vineri
  • 8:00 - 17:00
  • Sambata
  • inchis
  • Duminica
  • inchis

Atlanta. Timp de aproape 60 de ani, Porsche 911 a fost împins la extreme atât pe circuit, cât și pe șosea. Acum, se scrie un nou capitol; două mașini sport 911 experimentale sunt testate acolo unde nu există drumuri, unde aerul este rarefiat, unde temperatura este mult sub zero grade și unde nici măcar plantele nu pot supraviețui.

O echipă condusă de Romain Dumas, pilot de curse de anduranță și aventurier, a pornit să exploreze limitele modelului 911 și a ales unul dintre cele mai dificile locuri de pe pământ pentru a-și începe aventura - pe pantele abrupte ale Ojos del Salado, Chile, cel mai înalt vulcan din lume.

Primul test al echipei și al mașinilor a avut deja loc. Și, ca urmare, un Porsche 911 a devenit unul dintre puținele vehicule de orice fel care au atins vreodată o asemenea altitudine extremă.

Pornind în explorare până la 6.007 metri (19.708 picioare), 911, cu Romain Dumas la volan, a parcurs pante bolovănoase, precum și câmpuri de gheață, care au testat atât abilitățile mașinii, cât și pe cele ale echipei, la temperaturi de până la minus 30 de grade Celsius și cu jumătate din oxigenul disponibil în aer, comparativ cu cel de la nivelul mării. Pereții impracticabili de zăpadă și gheață sezonieră de la înălțime, din apropierea vârfului, au reprezentat limitele superioare ale testului, care au oferit o imagine tentantă a ceea ce sunt capabile să facă mașinile în condiții adecvate. Deocamdată însă, testul este finalizat - iar echipa extaziată de experiență. 

"A fost un moment cu adevărat memorabil și special într-un loc care este atât frumos, cât și brutal în același timp - cred că singurele mașinării din lume mai sus decât noi astăzi au fost avioanele! Pentru echipă și pentru mașină a fost un proces de învățare - și chiar de la start, mașina a fost rezistentă și agilă. Am fost duri cu noi înșine și am pus-o cu adevărat la grea încercare pentru primul său test, dar, cu toate acestea, s-a simțit ca acasă", a declarat Romain Dumas, pilotul lui 911 și liderul echipei. "Avem un respect enorm pentru cei care au ajuns mai sus. Nimeni dintre noi nu mai văzuse atât de multă gheață și zăpadă spre vârful vulcanului, dar, în ciuda acestui fapt, am urcat peste 6.000 de metri, până în punctul în care pereții de gheață și zăpadă ne-au oprit să mergem mai departe. Suntem foarte mândri de ceea ce mașina și echipa sunt capabile să facă pentru o primă încercare - sperăm să putem conta pe multe alte aventuri în viitor."

Dr. Frank-Steffen Walliser, vicepreședinte Complete Vehicle Architecture and Characteristics la Porsche AG, l-a însărcinat cu acest proiect pe Michael Rösler, inginerul său șef pentru Porsche 911. 

"A fost magic să construim un 911 așa cum lumea nu a mai văzut până acum - lucru făcut posibil de o mică echipă de ingineri entuziaști. 911 și-a demonstrat deja performanțele pe circuit și, bineînțeles, pe șosea. Cu acest proiect, ne mutăm acolo unde nu există drumuri", a declarat Rösler, director linie completă de vehicule 911 Model Line. "Testarea teoriilor noastre înseamnă să găsim cele mai dure medii posibile pentru a vedea dacă acestea funcționează - iar pe cel mai înalt vulcan din lume am reușit."

La baza fiecărei mașini se află modelul 911 (Type 992) Carrera 4S echipat cu un motor turbo cu șase cilindri, standard din fabrică, care dezvoltă 443 CP în condiții normale și cu transmisia manuală originală, cu șapte trepte. 911 în sine s-a dovedit a fi o bază excelentă, prin combinația de construcție robustă, dar ușoară a șasiului, ampatamentul scurt, puterea amplă și capacitatea de a face față cu brio la altitudini extrem de mari. Pornind de aici, inginerii de la centrul de cercetare și dezvoltare Porsche din Weissach, lângă Stuttgart, în strânsă colaborare cu Romain Dumas Motorsport, au dat apoi frâu liber creativității lor combinate, colaborând pentru a-l pregăti pentru cerințele specifice ale muntelui.

Cele două mașini au fost mai întâi echipate cu cuști de siguranță, scaune și hamuri din fibră de carbon pentru a îndeplini cerințele de siguranță pe care le impune un astfel de proiect. Apoi, au fost adăugate punți pe portale, pentru a crește garda la sol (acum de 350 mm). Noile rapoarte de transmisie, mai mici, permit apăsarea precisă și delicată a accelerației la viteze mici și funcționează bine cu anvelopele mari, nou montate pentru off-road. În plus, mașinile sunt echipate cu o protecție specială sub caroserie din fibră de aramidă, ușoară, dar extrem de rezistentă, pentru a permite trecerea peste stânci.

La toate acestea, s-a adăugat un dispozitiv numit Porsche Warp-Connecter. Proiectat inițial pentru aplicațiile din motorsport, acesta formează o legătură mecanică între toate cele patru roți, pentru a permite o sarcină constantă a roților chiar și atunci când șasiul suportă o articulație extremă - contribuind astfel la o tracțiune maximă. Au fost utilizate blocaje de diferențial manuale, comutabile, împreună cu un sistem avansat de direcție prin cablu. În cele din urmă, a fost adăugat un troliu în partea din față a mașinii, împreună cu o caroserie revizuită, pentru a permite un spațiu liber pentru roțile și anvelopele off-road, cu lățimea de 310 mm. Sistemul de răcire trebuia, de asemenea, să se deplaseze în sus pentru a permite mașinii să abordeze secțiuni off-road extreme, fără teama de deteriorare. Ca o notă de final, caroseria a fost finisată în două culori distincte - una cu aceeași schemă de culori Porsche Motorsport care îmbracă mașina de curse 963 LMDh și o a doua cu tema 911, concepută de echipa de design din Weissach.

"În urmă cu peste 30 de ani, o echipă de ingineri Porsche a montat tracțiunea integrală pe un 911 pentru a descoperi "ce s-ar întâmpla dacă?" - și sunt mândru că această curiozitate naturală și această dorință a inginerilor de a explora limitele, de a testa idei noi și, mai presus de toate, de a inspira, este încă vie și sănătoasă", a declarat Walliser. "Proiecte de acest gen sunt vitale pentru ceea ce suntem noi la Porsche. Când și-a început călătoria, echipa a țintit literalmente spre cer. A fost prima din ceea ce sper că vor fi numeroase aventuri."

Contact