• Ceremonie de debut pentru proiectul Haru Oni, susținut de Ministerul Federal German al Afacerilor Economice
• Porsche va utiliza e-combustibili aproape neutri din punct de vedere al emisiilor CO2 în motorsport, din 2022
• Pregătirile pentru următoarea fază comercială majoră sunt deja în curs
Stuttgart/Munchen. Producătorul de mașini sport Porsche și Siemens Energy și-au unit forțele cu o serie de companii internaționale pentru a construi o fabrică industrială pentru producția de combustibil aproape neutru în CO2 (eFuel) în Punta Arenas, Chile. Ceremonia de începere pentru acest proiect de pionierat a avut loc astăzi, în prezența ministrului energiei din Chile, Juan Carlos Jobet. O fabrică pilot va fi, inițial, construită la nord de Punta Arenas, în Patagonia chiliană, urmând să producă aproximativ 130.000 de litri de e-combustibili în 2022. Capacitatea va fi apoi extinsă în două etape, la aproximativ 55 de milioane de litri până în 2024 și la aproximativ 550 milioane de litri până în 2026. Autorizațiile de mediu necesare au fost obținute de compania chiliană de proiect Highly Innovative Fuels (HIF). Siemens Energy a început deja lucrările pregătitoare pentru următoarea fază comercială majoră a proiectului.
„Mă bucur că facem progrese în acest proiect internațional important pentru economia cu hidrogen, împreună cu parteneri internaționali puternici, economici și politici”, a declarat Armin Schnettler, vicepreședinte pentru New Energy Business la Siemens Energy. „Cu Haru Oni, aducem tehnologiile noastre power-to-X pe piața globală. Dezvoltăm și realizăm împreună pentru prima dată în lume, o fabrică integrată, la scară comercială, pentru producerea de combustibili sintetici, cu impact neutru asupra mediului. În sudul Chile, implementăm unul dintre cele mai interesante proiecte ale industriei energetice pentru viitor și promovăm decarbonizarea sectorului mobilității. Înseamnă că aducem o contribuție importantă și rapidă la reducerea emisiilor de CO2 în trafic și în transporturi. ”
Producătorul de mașini sport Porsche a inițiat un proiect pilot și va folosi eFuels în propriile vehicule cu motoare cu combustie. Michael Steiner, membru al Comitetului executiv pentru cercetare și dezvoltare la Porsche AG, a declarat: „Porsche a fost fondată cu un instinct de pionierat. Asta ne motivează, inovația ne animă. Noi înșine ne vedem ca pionieri în ceea ce privește combustibilii regenerabili și vrem să le promovăm dezvoltarea. Acest lucru se potrivește cu strategia noastră globală clară de sustenabilitate. Înseamnă că Porsche, în ansamblu, poate fi net neutru CO2 încă din 2030. Combustibilii produși cu energie regenerabilă pot contribui la acest lucru. Modelul nostru emblematic, 911, este foarte potrivit pentru utilizarea eFuels. Dar la fel sunt și vehiculele noastre istorice, pentru că aproximativ 70 la sută din toate mașinile Porsche construite vreodată sunt încă în trafic astăzi. Testele noastre cu combustibili regenerabili au mare succes. E-fuels vor face posibilă reducerea emisiilor de CO2 la motoarele cu combustie cu până la 90%. Printre altele, vom folosi primul combustibil din Chile în mașinile noastre de curse din Porsche Mobil 1 Supercup din 2022. ”
Chile și-a stabilit obiective ambițioase ca parte a Strategiei sale naționale pentru hidrogen verde. Planifică o capacitate de electrolizator de 5 gigawatti (GW) până în 2025, care va crește ulterior la 25 GW până în 2030. Scopul este acela de a produce cel mai ieftin hidrogen din lume și de a transforma țara într-un exportator important de hidrogen verde și derivați ai săi.
Proiectul Haru Oni profită de condițiile climatice perfecte pentru energia eoliană în provincia Magallanes din sudul Chile pentru a produce combustibil, practic, neutru CO2 folosind energie eoliană verde, la prețuri reduse. În primul pas, electrolizorii împart apa în oxigen și hidrogen verde, folosind energia eoliană. CO2 este apoi filtrat din aer și combinat cu hidrogenul verde pentru a produce metanol sintetic care, la rândul său, este transformat în e-combustibil. Fabrica pilot este programată să înceapă producția la mijlocul anului 2022. Pe lângă Siemens Energy, Porsche și HIF, Enel, ExxonMobil, Gasco și ENAP participă la proiectul Haru Oni.
Mai multe informații despre proiectul „Haru Oni” la: www.siemens-energy.com/haru-oni
Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, cu sediul în Stuttgart-Zuffenhausen, este unul dintre cei mai profitabili producători auto din lume. În 2020, Porsche a livrat peste 270.000 de unități ale modelelor 911, 718 Boxster, 718 Cayman, Cayenne, Macan, Panamera și Taycan către clienții din întreaga lume. Astfel, profitul operațional al producătorului de mașini sport s-a ridicat la 4,2 miliarde de euro, în creștere cu 3%. Porsche operează fabrici în Stuttgart și Leipzig, precum și un centru de dezvoltare în Weissach. Producătorul de mașini sport are 36.000 de angajați. Porsche este implicat în inovație, multe dintre tehnologiile sale avându-și originile în motorsport. Porsche este conștient de fiecare aspect al responsabilității sale corporative: economic, ecologic și social. Până în 2030, compania intenționează să aibă o amprentă neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon pe întregul lanț de valoare adăugată și pe ciclul de viață al vehiculelor noi vândute.
Siemens Energy este una dintre cele mai importante companii de tehnologie energetică din lume. Compania lucrează cu clienții și partenerii săi la sistemele energetice pentru viitor, sprijinind astfel tranziția către o lume mai durabilă. Cu portofoliul său de produse, soluții și servicii, Siemens Energy acoperă aproape întregul lanț valoric al energiei - de la generarea și distribuția energiei până la stocare. Portofoliul include tehnologie convențională și regenerabilă, precum turbine cu gaz și abur, centrale electrice hibride operate cu hidrogen și generatoare și transformatoare. Peste 50% din portofoliu a fost deja decarbonizat. O participație majoritară la compania cotată la Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) face din Siemens Energy un lider de piață global pentru energiile regenerabile. Se estimează că o șesime din energia electrică generată la nivel mondial se bazează pe tehnologii de la Siemens Energy. Siemens Energy are peste 90.000 de angajați în întreaga lume în peste 90 de țări și a generat venituri de aproximativ 27,5 miliarde EUR în anul fiscal 2020. www.siemens-energy.com.